torstai 4. maaliskuuta 2010

Etruria



Alkuviikon teemana on ollut etruskologia. Muutaman museokiertämistä ja luennointia sisältäneen pohjustuspäivän lähdimme tutkailemaan Tarquinian ja Vulcin nekropoleja, jotka olivatkin oikein miellyttävästi valitut paikat, sillä ”Etrurian päiväretki” olisi voinut helposti mennä Tarquinia-Cerveteri-linjalle, jossa sinänsä ei ole mitään vikaa, todellakaan, mutta jotakin uuttakin näkisi mielellään..

Tarquiniassa olin käynyt aiemminkin, eikä siinä sen kummempia: hieno paikka edelleen. Tomba dell’Orco on paikan ehdoton suosikkihautani, mihin tosin vaikuttaa sinänsä hienon haudan lisäksi se, että koska paikka ilmeisesti on useammin suljettu kuin avoin, eivät sähkötkään pelanneet kunnolla (lainkaan) ja muutenkin oli parempi tunnelma kuin liian hyvin valaistuissa ja liian helppokävelyisissä haudoissa.

Vulcissa sen sijaan en ollut käynyt aiemmin, eikä siinäkään kai sen kummempia: upeita hautoja, joissa on riittänyt/riittää tutkimista. Vulci on myös museoaineistollisen historiansa kautta mielenkiintoinen: ei ehkä niinkään nykyisen museonsa kokoelman suhteen, vaan ennemmin sen museotavaran suhteen, mitä Vulcista on lähtenyt aikanaan kaikkialle Euroopan huippumuseoihin. Vulcia ympäröivä Viterbon luonto ja maaseutu ovat myös erittäin suosittelemisen arvoisia ainakin oman makuni mukaan, eikä ihme, Toskanahan alkaa heti Viterbon pohjoispuolelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti